TATUAZHET

STILI TRADICIONAL

Kafshët, peisazhet, shenjat ushtarake dhe format si yje dhe zemra të gjitha janë pjesë e portofolit Tradicional të modelit të tatuazheve dhe secila prej tyre ka një kuptim specifik. Peshkaqenë, panterë dhe gjarpërinj të gjithë kanë ide të ngjashme bazuar në forcën, por është gjithashtu një mishërim vizual i personalitetit të personit.

Tatuazhi i dragoit, është një nyje për fuqinë e bishës mitike. Një ikonë tjetër e rëndësishme e tatuazheve tradicionale është Shkëmbi i Shekujve, një kryq i bërë prej guri brenda një gruaje që ngjitet në ndërtesën e saj, zakonisht në mes të valëve të përplasjes dhe një deti të pafund.

E parë për herë të parë në pikturat e Johannes Oertel në 1860, është një imazh fetar, me të cilin shumë amerikanë, tatuazhistë dhe klientë të përfshirë, rezonuan me të. Ka mijëra imazhe që përkojnë me stilin Tradicional të tatuazheve, secila simbol i diçkaje domethënëse, që janë mbledhur nga studiot, librat e artit dhe artistët në mbarë globin. Sa i përket stilit aktual vizual të tatuazheve tradicionale, linjat e guximshme të zeza dhe përdorimi i pigmentit të gjitha kanë përdorime mjaft raciste. Pamja ilustruese mund të ketë origjinën nga modelet evropiane, por linjat e guximshme të zeza janë teknikë e marrë nga tatuazheve fisnorë. 

STILI REALIST

Ky stil kërkon shumë punë dhe shumër përgatitje dhe aftësi nga personi specialist. Një nga metodat kryesore të krijimit të tatuazheve të stilit Realist është hartëzimi i hijeve.

Linjat e konturit që përshkruajnë zonat e hijes që reflektojnë si një hartë topografike. Duhet thënë që artistë të ndryshëm sipas kulturave të ndryshme bëjnë ndërhyrje të ndryshime në këtë stil, në bazë të asaj për të cilën ato kanë ose janë më të magjepsur. Sigurisht, pjesët e tyre janë tepër realiste, qoftë një riprodhim i shkëlqyer i artit, një portret i përkëdhelur fotorealist, apo krijim i bukur botanik.

Megjithatë ka ende një ndikim të caktuar me bojëra uji. Nga perlat, tek frutat, tek portretet dhe pjesët e teknologjisë si aeroplanët, puna e artistëve ka zbuluar një mënyrë të re për të bërë realiste në një përzierje delikate të stileve. Artistë si Chris Rigoni bëjnë një përbërje stilesh; duke kombinuar artin abstrakt, ilustrues, pop dhe format realiste ai krijon vepër ndryshe nga kushdo tjetër. Freddy Negrete, Chuey Quintanar, Fred Thomas, Inal Bersekov dhe Ralf Nonnweiler bëjnë pothuajse ekskluzivisht realizëm të zezë dhe gri. Ndërsa Phil Garcia, Steve Butcher, Antonina Troshina, Dave Corden, dhe Liz Venom janë të njohur për tatuazhet e tyre të Realizmit në ngjyra shumë të ngopura. (highly saturated color ) Për shkak të natyrës së tatuazhit të realizmit, brënda zhanrit ekzistojnë shumë stile, modele dhe koncepte të ndryshme.

Arti i errët, tmerri, surealizmi, portrete të të famshëmve dhe më shumë ... është ajo që mund të shihet me sy të lirë, dhe kufizimi i imagjinatës për të ndërtuar vepra arti. Shumica e tatuazheve, dhe artistëve në përgjithësi, tregojnë se stili i tyre, puna e tyre, është frymëzuar nga bota përreth tyre.

STILI I NGJYRAVE TË UJIT

Pikturat tatuazh me bojra uji vijnë që nga lashtësia, ku për ngjyra të ndryshme përdoreshin materiale organike të ndryshme duke përfshirë substancat tokësore, si bimë, minerale, kafshë, etj. Tatuazhet shpesh bëhen dhe me bojra uji, si dhe gouache, një formë më e errët e bojës që përmëndëm. Për shkak të përparimit dhe punës së artistëve të së kaluarës, butësia, qartësia e shpejtë e thatë, lehtësia e përdorimit dhe shkëlqimi i pigmenteve i japin jashtëzakonisht të mira artit të tatuazheve.

Tatuazhet me bojëra uji që shohim sot janë, fatmirësisht, të krijuara me më shumë se ngjyrosjet tradicionale të kuqe, blu, të verdhë dhe jeshile, por në kohën kur flash dhe tatuazhet moderne po merrnin themelet e saj, ato ishin pigmentet që ndryshonin jo vetëm në letër, por edhe në lëkurë. Mori një hov të madh ky lloj stili në fund të shekullit të 19 dhe fillim të shkullit 20. Karakteristikë e veçantë për këtë stil tatuazhi është përdorimi i gjërë e i shpeshtë i elementëve të botanikës. Lulet e ndryshme. Tatuazhet watercolor, kanë në përdorim më të pakët ngjyrën e zezë, Edhe pse ngjyrat e përdorura në stilin e tatuazhit me bojra uji kanë tendencë të zbehen dhe të shpërndahen më shpejtë.

Megjithatë, tatuazhet e këtij stili ndahen në vetvete në dy kategori: Tatuazhe me bojë uji pa një bazë të zezë, zakonisht është plotësisht e privuar nga punimet e linjës së errët. (që nuk do të thotë se një ngjyrë tjetër nuk mund të zëvëndësojë të zezën në vënd të kësaj.) Mungesa e ngjyrës së zezë i jep pikturave një pamje krejt të veçantë. Ngjyrat mund të duken sikur zbehen në skajet.

Këto lloje të tatuazheve me bojra uji shpesh theksohen me hije të këndshme që i bëjnë skajet e tyre pothuajse të pamundura për tu dalluar. Dhe kategoria e dytë, tatuazhet me bojra uji me një bazë të zezë. Kjo nënkupton që është hedhur një element i formës lineare ose hija themelore.

Ajo që ka rëndësi është se ka diçka që mund të quhet skelet i zi ose skicë nën të. 

STILI TRIBAL

Tatuazhet Tribal janë gjetur në të gjithë globin që mijëra vjet më parë.

Mund të thuhet se është ndër tatuazhet më të përhapura dhe më të përdorura nga shtresat e larta të shoqërisë asaj kohe. Siç është vepra e artit e gjëndur në lëkurën e Princeshës së Ukok. E cila besohet të ketë vdekur rreth 500 vjet para erës sonë në atë që tani quhet Siberia Jugperëndimore. Tatuazhet e saj përshkruajnë krijesa mitologjike, dhe janë jashtëzakonisht të zbukuruar.

Stili i tatuazheve Tribal, përbëhet nga linja të zeza, pika dhe forma abstrakte edhe pse artistët vazhdojnë të shtyjnë kufijtë. Formimi i simboleve të reja dhe shkrijra e stilit të tyre personal me ato të tatuazheve të lashta fisnore ka shumë mënyra të ndryshme. Tatuazhet Tribal mbulojnë shumë kultura dhe histori, dhe ka shumë stile të ndryshme që janë shfaqur, dhe shumë artistë të ndryshëm që vazhdojnë këtë traditë të lashtë. Duken si të pakuptimta por janë tatuazhe që kanë shprehur lidhjet dhe mardhënjet fisnore, mitologji etj.

Ajo që e bënë të veçantë nga çdo stil tjetër I tatuazhit stilin Tribal është se ka të vetmen ngjyrë unike të stilit të saj, ngjyrën e zezë dhe kuptimet që ato kanë janë dhe datojnë që prej kohëve të lashta. Ku dhe shumica e tyre janë si abstrakte.  

STILI SHKOLLA E RE

Fillimet e vërteta të tatuazheve të New School kanë humbur me kalimin e kohë për shkak të fluksit të kërkesave të klientëve, ndryshimeve në industri dhe hapësirës përgjithësisht të mbyllur dhe ekskluzive të komunitetit të tatuazheve. Disa njerëz argumentojnë se stili i New School ka origjinën në vitet 1970, ndërsa të tjerët shohin vitet 1990 si shfaqjen e vërtetë të stilit që ne njohim tani.

Ky stil i tatuazheve ka themelet e saj nga stili tradicional amerikan i tatuazheve. Linjat e guximshme të zeza ndihmojnë për të mbajtur ngjyrën nga përhapja, format e mëdha dhe modelet ndihmojnë me aftësinë për të formuar lehtësisht tatuazhet mjaft të lexueshme. Ky stil ndikohet kryesisht nga kultura pop... Shpesh ka pasur një ndarje midis artistëve tradicionalë amerikanë dhe artistëve të New School.

Rregullat, teknikat dhe mjetet e tatuazhistëve zakonisht ruhen nga afër. Informacione, të cilat ndahen vetëm përmes artistëve dhe nxënësve të përkushtuar. New School tatto njihet përmes kulturës së lojrave, librave komik, dhe më së shumti anime dhe manga gjithashtu. Në fjalë të thjeshta mund të thuhet se ky stil merr frymzim nga Disney. Filmat e tij janë linja kyresore e portofoleve të tatuazheve të New School. Shumë pjesë të këtijë stili janë bazur në nostalgji apo magjepsje të fëmijëve.

Heronjtë e librave komikë, personazhet e animuar, të gjitha këto janë, ndoshta, konceptet më të zakonshme brënda stilit. Tatuazhistët e New School kanë përdorur ngjyrat e ndritshme, hijet e rëna dhe linjat e këndshme. 

STILI NEO TRADICIONAL

Ngjyra brilante dhe dramatike, shpesh në tonet që kujtojnë prej kadifeje viktoriane ose ngjyrime të Bregut Lindor të gjetheve të vjeshtës së tetorit, të shkrira me detaje të lezetshme si perlat dhe dantella të shkëlqyera: kjo është shpesh ajo që të vjen në mëndje kur dikush mendon për tatuazhet Neo Tradicionale.

Ndoshta estetika më e harlisur dhe ekstravagante në komunitetin e tatuazheve, ky stil i veçantë ndërthur teknikat e tatuazheve tradicionale amerikane me një histori të pasur artesh.

Megjithëse nganjëherë mund të duket një thirrje shumë larg nga stili tradicional amerikan. Pavarësisht nga emri i saj, Neo Tradicionale në të vërtetë vazhdon të jetë në përputhje me shumë nga rregullat teknike të tatuazheve tradicionale. Gjerësia e linjës mund të ndryshojë, por skicat e zeza janë të zakonshme siç janë modelet më të mëdha që kuptohen mirë nga një distancë.

Qartësia e përbërjes, rëndësia e një pengese të mgjyrës së zezë për të mbajtur ngjyrën, si dhe temat e zakonshme janë disa nga të përbashkëtat.

Aty ku tatuazhet Neo Tradicionale kanë tendencë të ndryshojnë është interesi i tyre për detaje të harlisura dhe ngjyra të mrekullueshme. Një pjesë e kësaj është për shkak të ndikimeve stilistike nga lëvizjet e kaluara të artit që kanë frymëzuar shumë tatuazhistë që punojnë në këtë fushë të veçantë. 

STILI JAPONEZ

Ky stil ka një traditë të lashtë në historinë njerëzore dhe janë disa nga veprat më të respektuara të artit brënda komunitetit të tatuazheve.

Këto tatuazhe u panë si një mënyrë për të dalluar statusin shoqëror dhe moshën. Ato gjithashtu ishin thellësisht të shenjta dhe fetare. Thuhej se demonët dhe sëmundjet do të mbaheshin larg për shkak të ritualit.

Linja e tatuazheve japoneze mund të ketë ekzistuar pothuajse 5000 vjet më parë te figurat primitive balte, të cilët ishin zbukuruar me tatuazhe dhe u gjetën në varret arkaike brënda kontinentit.

Ekzistojnë gjithashtu disa tekste të lashta kineze, të parat nga rreth 297 pas Krishtit të quajtur Wei Chih, që flasin për traditën japoneze të bërjes së tatuazheve, dhe përmendën që burrat e të gjitha moshave do të kishin dizajne në të gjitha pjesët e trupit, përfshirë fytyrën. Edhe pse duket se ky ishte një art shprehës popullor, tatuazhet shpejt u perceptuan si një praktikë negative. Kriminelët, në vend që të dënoheshin me vdekje ose të merrnin dënime të gjata, ishin markuar me tatuazhe.

Këto shpesh ishin bende, simbole, karaktere japoneze ose pika në krah ose ballë. Dragonj që shpesh nxjerrin flakë nga hundët, lule me ngjyra të lehta roze, buzëqeshja e geishës... këto janë ikonat e tatuazhit Japonez.

Perspektivat për mrekulli shumëngjyrëshe, të rrafshuara, linja ilustruese të hijshme dhe një përdorim unik i hapësirës negative ishin të gjitha për të informuar jo vetëm piktorët evropianë si Monet dhe Van Gogh, por edhe lëvizjet artizanale si Art Nouveau, dhe madje edhe Irezumi, tatuazhi japonez.

STILI PUNA E ZEZË

Termi "Blackwork" është përdorur në të kaluarën për të përshkruar forma të tjera arti përtej tatuazheve tribal. Megjithëse tatuazhet tribal përbëjnë një pjesë të madhe të stilit Blackwork, kohët e fundit gjithashtu sile të tjera i janë shtuar listës.

Arti i errët, arti ilustrues dhe grafik, stili i gdhendjes, dhe madje edhe shkrimet me shkronja letrare ose kaligrafike janë konsideruar të jenë brenda venerës së Blackwork kur përdoret vetëm bojë e zezë. Ndoshta më shumë i lidhur ngushtë me origjinën e tij autentike, Blackwork mund të përfshijë gjithashtu punë gjeometrike. E cila zakonisht është në formën e gjeometrisë së shenjtë ezoterike, si dhe tatuazhet zbukuruese që zakonisht burojnë nga modelet e frymëzuara të Henna ose të ngjashme. Origjina e stilit qëndron brenda tatuazheve të lashta tw stilit tribal.

Pjesët polineziane, të njohura për modelet e tyre shpesh abstrakte të bëra nga forma dhe rrotullime në një pjesë të madhe të bojës së zezë, janë një ndikim i madh në stil. Lakuar rreth kontureve organike të trupit, këto tatuazhe zakonisht bazoheshin në personalitetin e personit, me tatuazhin duke përdorur simbolologjinë dhe ikonografinë për të ilustruar historinë e jetës së tyre ose legjendat.

Shpeshherë tatuazhet polinezianë mishërojnë prejardhjen, besimet ose lidhjet e një personi. Ata ishin natyrorë mbrojtës dhe absolutisht të shenjtë.

Tatuazhistët polinezianë vlerësoheshin pothuajse si priftërinj që mbanin njohuritë hyjnore të ritualit të tatuazheve. Ishin këto aspekte të lashta të kulturës që ndikuan në masë të madhe në tatuazhet e Blackwork të ditëve të sotme. 

STILI ILUSTRATIV

Ky stil është shumë I veçantë pasi I kushton shumë vëmëndje linjës, vijëzimit të hollë sa fija e flokut. Disa nga teknikat që mund të përmëndim janë: Stipling, dotwork, linework, kryqëzim, gdhëndja, ekspresionizmin abstrakt, ekspresionizmin gjerman dhe më shumë.

Lëvizjet e artit janë të gjitha tepër të larmishme, por Shprehja Abstrakte, Kubizmi dhe Fauvizmi janë të lidhura ngushtë me idetë për ngjyrën, formën, por secili ka pasur efektin e tyre në tatuazhet ilustruese. Stili i gdhendjes që më së shpeshti shihet në Blackwork, është në thelb një pjesë e tatuazheve ilustruese. Odd Tattooer, Aaron Aziel dhe Franco Maldonado janë disa artistë që përdorin shpesh këtë stil të rëndë për punën e tyre.

Frymëzuar nga veprat e Goya, Gustave Dore ose Albrecht Durer, kjo mund të ketë një pamje shumë surreale ose të errët në varësi të shijeve personale të tatuazheve. 

STILI CHICANO

Trëndafila të harlisur, Virgin Mary dhe trëndafila të ndërlikuar mund të jenë gjërat e para që të vijnë në mëndje kur dikush mendon për tatuazhet Chicano.

Tonet e buta të gris theksojnë qasjen ilustruese për pjesën më të madhe të lëvizjes së tatuazheve Chicano. Duke marrë parasysh rrënjët e saj në vizatimet me laps dhe stilolaps, nuk është çudi që stilistikisht veprat e artit t'i ndërthurin ato teknika me një sfond kulturor tepër të pasur. Ashtu si me shumë lëvizje të artit, estetika dhe teknikat mund të huazohen, por ajo që është e veçantë me këtë stil tatuazhesh është kultura dhe e kaluara pas tij; Artistët icanikano kanë një trashëgimi të fuqishme filozofike dhe politike. Me një histori që përfshin radikalë të tillë si Francisco Madero dhe Emiliano Zapata, nuk është çudi që nga Revolucioni Meksikan në kulturën Pachuco të fillimit të viteve 1940, dhe më gjerë, pati një ndikim të madh nga artet sociopolitike dhe veprimet në tatuazhet moderne Chicano.

Edhe më herët se vitet ‘40, kur rinia meksikane amerikane dhe kulturat e tjera të pakicave po përdornin kostume Zoot për të shprehur pakënaqësinë e tyre me politikën dhe politikat konvencionale amerikane, shprehja stilistike artistike shpesh përdorej si një mjet efektiv. Vështirësitë e ikonografisë së tatuazheve Chicano janë, në të vërtetë, kaq të përfshira në historinë e trazirave etnike dhe pavarësisë progresive, sa që mund të jetë e vështirë për të tjerët të kuptojnë.

Sidoqoftë, është një pjesë kaq integrale e kulturës së Bregut Perëndimor që shumë nga aspektet mbështetëse të estetikës janë zgjedhur nga shoqëria kryesore duke e bërë atë më të arritshme dhe të vlerësuar gjerësisht. Filmat si Mi Vida Loca, dhe Zine Underground Teen Engjëjt, mishërojnë frymën e një stili që mund të jetë ndërtuar nga një e kaluar e dhunshme, por ishte një produkt i pastër dashurie dhe pasioni.

Hapja e dyqaneve si Good Time Charlie's Tattooland, dhe artistë si Freddy Negrete, rrjetet kryesore të komunitetit LA Chicano nga vitet '70 e deri më sot, e shtynë estetikën në ballë të komunitetit të tatuazheve. Cholas, Payasas, Lowriders, shkronja letrash, lot që nënkupton ato të humbura: e gjithë kjo dhe më shumë ishte një mënyrë jetese e përshkruar në forma të ndryshme arti, përfshirë tatuazhet Chicano.

Këto vepra arti rezonojnë kaq thellë me njerëzit e komunitetit, sepse frymëzohet drejtpërdrejt nga historia e tyre, historia e tyre. Një dëshmi për fuqinë e këtyre imazheve është se shtrirja dhe njohja e këtij zhanri vazhdon të rritet.